#DeDrankenhalWeetjes

Wijnegemse Drankenhal bvba

Merksemsebaan 179-183

2110 Wijnegem

03 353 00 94

info@wijnegemsedrankenhal.be


Wij dompelen je graag onder in onze wereld van bier!


Dit doen we door regelmatig een nieuw weetje te posten. Weetjes die jouw bierbeleving nog intenser maken!

Je vindt ze hier of op onze social media kanalen onder #DeDrankenhalWeetjes

EBU (European Bitterness Unit) is een maataanduiding voor de bitterheid van bier
Hoe hoger de EBU waarde, hoe bitterder het bier is, maar hoe komt dat?

Eén EBU wordt gelijkgesteld met 1 milligram iso-alfazuur per liter bier.

De bitterheid van bier is vooral afhankelijk van de hoeveelheid alfazuren (en in mindere mate de bètazuren) in de gebruikte hop


Beschrijving bitterheid    EBU-waarden

weinig bitter                   5 - 20

bitterig                         20 - 30

bitter                           30 - 40

zeer bitter                          >40


De EBU-waarde zegt niet alles over de bitterheid zoals je die ervaart. Er zijn meer stoffen in bier die een bittere smaak kunnen geven. 

- sulfaten.
- bitterstoffen uit de kaf van de mout.

- bitterstoffen uit donkere moutsoorten.
- kruiden.

ABV (Alcohol By Volume) is een afkorting om het alcoholpercentage in bier aan te geven.

Met het alcoholpercentage van een bier doelt men op het volumepercentage (% vol) aan alcohol dat dit bier bevat. Bier wordt dus niet in graden uitgedrukt maar in procenten. Alhoewel dat er verschillende alcoholgehalte indicatoren bestaan, wordt ABV het meeste gebruikt.


Graden alcohol bestaan wel, dan spreken we over graden Gay-Lussac.. (Vernoemd naar een Franse natuur- en scheikundige Louis Gay-Lussac.) Deze meting wordt echter enkel nog toegepast bij de accijnsbepaling omdat deze alcoholmeter enkel een correcte weergave heeft bij 15°C.. 


Is een alcoholpercentage in bier belangrijk? Zeker. Is het allesbepalend? Neen. Het is niet omdat een bier een hoger alcoholpercentage heeft dat het daarom meer of diepere smaken bevat. Integendeel...


Zijn graden in bier belangrijk? Zeker en vast! Maar dan graden Celsius waarin je je bier serveert/schenkt en bewaart. Niet om een alcoholgehalte aan te geven. 


Deze website maakt gebruik van cookies. Door te klikken op "Accepteren" gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Accepteren